Side-Istorie si prezent, intr-o vacanta de neuitat pe tarmul turcesc al Mediteranei!

Orasul Side situat pe tarmul Marii Mediterane, mai exact in sudul coastei turcesti a acesteia, imbina vestigiile trecutului legendar cu frumusetea si modernitatea constructiilor prezentului.

Side aflat langa Manavgat si satul Selimyie, la 75 km de Antalya, in provincia cu acelasi nume, a fost fondat de colonistii greci din Cyme in Aeolis  regiune din vestul Anatoliei. Acest  oras a fost considerat inca din evul mediu cel mai important centru comercial din regiune. Numele orasului este de origine anatoliana si inseamna rodie. In anul 333 al erei noastre, Alexandru cel Mare a ocupat orasul, moment care a marcat intrarea acestuia in civilizatia helenistica. In anul 78 al erei noastre Side cunoaste ocupatia romana. In acea perioada s-au pus bazele ascendentei orasului, cand au fost stabilite bune relatii cu Imperiul roman.

Orasul cunoaste prosperitatea, este atacat de pirati, negustorii sai platesc tribut, se inalta monumente si se organizeaza lupte de gladiatori. Cea mai mare parte a ruinelor vechiului Side dateaza din acea perioada de belsug si dezvoltare.

In 1895 turcii otomani refugiati din Creta au ruinat orasul si l-au numit Selimye. Astazi Side incepe sa devina o cunoscuta si preferata destinatie turistica  si aspira la o noua renastere.

Resorturile construite aici ofera conditii deosebite pentru o vacanta de relaxare si distractie, de sport si cunoastere a urmelor civilizatiei grecesti si romane.

Plaja intinsa cu nisip fin, cu umbrele si sezlonguri aliniate  in fata soarelui prietenos, piscinele in aer liber si cele interioare deservite de baruri  bine garnisite cu racoritoare,  terenurile de sport  pentru toate preferintele,  toboganele acvatice,  animatia serilor senine de vara, opulenta lobby-urilor,  camerele care imbina confortul cu luxul,  preparatele savuroase ale restaurantelor cu specific turcesc si international, renumita ospitalitate turceasca,  totul concura la derularea unei vacante reusite si la dorinta de a reveni in aceasta fermecatoare statiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *